Villa Björkman i Saltsjö Boo

Villa Björkman i Saltsjö Boo

Markus Björkman, till vardags IT-chef på Dramaten, byggde ett nytt Fiskarhedenhus från arkitektkollektionen anpassat efter familjens önskemål. Redan från början hade Markus bestämt sig för att installera en smart hemlösning. Familjen ville ha möjligheten att kontrollera huset från sina mobiler och koppla larmet till systemet för att få hemma/borta funktionalitet.

– Vi önskade flexibiliteten att ändra funktioner allt efter att våra behov ändras. En annan funktion vi ville ha är scenarioknappar där vi med en enkel knapptryckning kan ställa huset i annat läge och enkelt påverka flera funktioner samtidigt.

Markus valde ett system från Compare-IT för att det är jämförelsevis ett bra pris och att familjen kan använda vanliga strömbrytare i hela huset. Även möjligheten att själv enkelt kunna programmera och ändra funktioner med Appen är en stor fördel.

– Vi har nu haft systemet i ett år och det har fungerat precis så bra som vi förväntat oss. Både vi och våra besökare använder systemet utan problem eftersom scenarioknapparna har enkla funktioner som alla förstår. En funktion som vi uppskattar speciellt mycket är tex. ”godnattknappen” som vi har vid sängen. Med den sätter vi huset i vila och med svag nattbelysning.

De funktioner som familjen kommit att uppskatta mest är hemma/borta funktionen som aktiveras med hemlarmet eller en scenarioknapp. En knapp för timer till handukstorkarna som sparar energi. Andra bra scenarioknappar är belysningsknappar i badrum och tvättstuga för att tända upp till 20 % eller 100 %. Dessa kan vi dessutom snabbt ändra till andra nivåer.

– Några råd vi vill ge till andra familjer som tänker sig att installera ett smart hemsystem är att planera sitt system innan för att veta vad de vill uppnå i varje rum. En annan rekommendation är att se till att systemet sätts där det finns tillräckligt med plats för installation av anslutningarna. Vi valde ett större system med DALI belysningsstyrning för att få ett mer platseffektivt styrsystem.

Ett annat tips är att dra extra kabel till rummen för att få flexibilitet att i framtiden kunna ändra ett uttag till att vara styrt etc.

Slutligen, välj ett lite större system med fler funktioner, t.ex. möjligheten att dimra belysningen i sovrummen och egen styrning för t ex julbelysningen. Det ger en större flexibilitet och mer värde.

Färdigheter

Upplagt på

2017-06-13