Villa Abrahamsson

Villa Abrahamsson

Det blir allt svårare att hitta rätt i djungeln av lösningar för smarta hem. För den som letar efter ett system som inte kräver omfattande programmering finns ett svenskutvecklat alternativ. Företaget Compare-IT i Lomma erbjuder sedan ett par år en lösning med färdigprogrammerade moduler som styr elförbrukarna i huset från i elcentralen.

– Det klarar det mesta som KNX kan göra men är enklare att ställa in och blir billigare för kunden, säger elinstallatören Håkan Törnqvist på Törnqvists El i Torslanda.

Håkan Törnqvist har jobbat med smarta elinstallationer i många år, tidigare oftast med KNX-baserade system. Numera blir det alltmer lösningar som baseras på Compare-IT:s moduluppbyggda system med färdigprogrammerade styrenheter. Som när Håkan hjälpte Jim Abrahamsson i Valla Sandö utanför Kungsbacka i våras.

– Jim är själv svagströmselektriker och en kille som jobbat hos mig tidigare. När han skulle bygga sitt hus på 150 kvadratmeter var det naturligt att han vände sig till mig för att få hjälp med elinstallationen. Han visste vilka funktioner han ville ha i sitt nya hem, men tyckte att det skulle bli för dyrt att realisera dem med hjälp av en KNX-lösning, berättar Håkan.

– Håkan tipsade mig om Nordic System och presenterade en offert på en lösning som fungerade ekonomiskt för mig och min familj, säger Jim Abrahamsson och fortsätter:

– Jag har alltid varit intresserad av belysning och ville ha det bästa som jag kunde få inom våra ekonomiska ramar. Håkan och armaturtillverkaren hjälptes åt att ta fram lösningar hit – allt i LED inomhus och med lågenergilampor utomhus.

Allt allmänljus kommer från infällda spotlights infällda i taket. Här har genomgående används Unistar 10W från SG Armaturen. Allmänljuset är förstås dimmbart, liksom punktljus under bänkar, etcetera.

En finess som Jim var angelägen om var att husets larmanläggning skulle vara sammankopplad med belysningsstyrningen.

– Det hade varit knepigt att realisera med en KNX-lösning, men med Nordic-Systems är det inte några problem. Vårt system fungerar ihop med de flesta larmsystem, förklarar Jimmy Björkman – produktutvecklare och delägare i Compare IT.

– Här har vi programmerat belysningen så att allt ljus tänds om inbrottslarmet löse ut, samtidigt som all ytterbelysning börjar blinka. Jim Abrahamsson förklarar att om istället brandlarmet löser ut så tänds också allt ljus i huset och belysningen i hallen börjar blinka – för att göra det lätt att hitta vägen ut.

Belysning styrs via scenarier, de flesta av dem fanns redan förprogrammerade och valbara i styrenheterna ute i elskåpet. Till varje utgång på styrenheterna finns en väljare med lägen för olika förprogrammerade funktioner.

Det går också att enkelt programmera in egna scenarier om det inte finns något förprogrammerat som motsvarar önskemålen. Det är bara att ställa respektive styrutgång i programmeringsläge, manuellt knappa fram önskad belysning och sedan låsa inställningen som ett eget program.

Om beställaren valt en variant av Nordic-System med webb-gränssnitt kan den här inställningen också göras från exempelvis en smartphone eller en surfplatta. I det fallet kan förstås också all manövrering av belysningen också göras på samma vis.

– Min fru älskar scenariestyrningen, som att ljuset sakta dimmas ner när man ställer den i sovläge.

Håkan Törnqvist har jobbat en hel del med KNX genom åren och lärt sig att uppskatta de möjligheter som den tekniken erbjuder. Han menar att det inte är så stor skillnad mellan KNX och Nordic-Systems när det gäller möjligheterna att erbjuda kunderna olika funktioner i huset. Däremot är det enklare för honom själv som elektriker att realisera önskemålen med hjälp av Nordic-Systems.

– Det krävs ju ingen avancerad programmering här och installationsmässigt är det inte så mycket som skiljer en installation med Nordic-Systems från en traditionell elinstallation. Jag får använda lite grövre rör för att få plats med fler trådar, men det är ingen stor grej. Håkan menar att det krävs lite mer arbete med projekteringen innan med det nya systemet, men det ser han snarast som en fördel.

– Då tvingas jag att tänka till ordentligt och att diskutera igenom med kunden exakt vad han förväntar sig av installationen. Det gäller ju till exempel att komma överens med brukaren om hur armaturerna ska grupperas för att scenariestyrningen ska bli bra.

– En fördel med en sådan här installation är att det blir mindre elektromagnetiska fält från installationen. Här ligger ju ingen spänning på någonstans när en armatur är nersläckt, tillägger Håkan.

Färdigheter

Upplagt på

2017-06-13