Smart villa på Älgö

Smarta hem – en självklarhet när man bygger nytt!

När Kai Chiang med familj började att skissa på sitt nya hus på tomten på Älgö, Saltsjöbaden, var det en självklarhet att de skulle satsa på ett hus med smarta hem funktioner. Kai hade redan tidigare, bl a i sitt jobb med att utveckla och ta fram lyxhotell koncept, kommit i kontakt med väldigt komplexa och dyra lösningar för smart el- och belysningsstyrning och hade därmed mycket kunskap om systemen och vad som var möjligt. Nu sökte han dock ett enkelt system för hemmabruk som hela familjen kunde använda.

På Hem & Villa Mässan i Stockholm 2014 kom Kai i kontakt med Compare-IT, som tidigare också levererat smarta belysningssystem till Friends Hotel i Stockholm. Ett hotell inom samma kedja som Kai arbetar. Det visade sig ganska snart att Compare-IT hade det Kai sökte i form av funktioner och lösningar och Compare-ITs lösning ritades in i familjens villa.

”Det som var absolut avgörande var att allting sitter i skåpet, att det är trådbundet och därmed driftsäkert. Tidsåtgången i samband med installation blir därigenom minimal och jag beräknar att installations-kostnaden reducerades med 75%.”, berättar Kai. En annan viktig aspekt var att det enkelt går att styra om och anpassa t ex i samband med ommöblering. I ett nytt hus behöver man oftast lite tid på sig att hitta en lämplig och trivsam möblering och kanske vill man även göra om framgent när t ex barnrum blir till arbetsrum etc.

Alla eluttag är styrda och man kan mäta elförbrukningen. Kai har valt att bygga in 4 scenarioknappar inklusive en godnattknapp ovanför sängpanelen.

Bland de viktigaste och mest frekvent använda funktionerna nämner Kai hemma/borta, som möjliggör en snabb och enkel ”avstängning” av hela huset inklusive energitjuvar såsom t ex laddare och stand-by apparater. ”-Vi behöver aldrig kolla att vi släckt o s v när vi åker hemifrån”, betonar Kai. Även möjligheten att skapa scenarier för både komfort såsom t ex fredagsmys, och mer praktiska för t ex städbelysning, uppskattas mycket. En funktion som inte är lika populär ur barnens (7 och 10 år) perspektiv är, att deras rum går att styras från föräldrarnas App! T ex reglera strömmen vid läggdags så att TV, dator etc stängs ner och bara ”tillåta” ett svagt ledljus.

Både Kai och hans fru använder styrning via App flitigt, dels för att t ex tända upp inför att barnen kommer hem från skolan men också för att aktivera och programmera scenarion. Ett trådbundet robust system för driftsäkerheten och trådlösa användare för största frihet är en oslagbar kombination.

Detta stilrena hus med noga utvalda material uppfördes på sjönära tomt som en delentreprenad. Kai projektledde hela processen från ritning till slutförande, tog alla beslut kring materialval och val av byggfirmor och hantverkare. Familjen flyttade in i oktober 2015.

Fakta

Knappt 200 kvm, fördelat på 3-plans suterräng-hus. Material linoljebehandlad furu. Arkitekt Steve McKay. Kai Philip Chiang är Senior Consultant Project and Service Manager på Nordic Choice Shared Services AB


Färdigheter

Upplagt på

2017-08-01