Villa Wahlberg i Ljunghusen

Komfort och design

Ljussättningen var en viktig parameter i designen av både den exteriöra och interiöra miljön. Med smarta hem lösningen kan familjen få en inbjudande och varm ljussättning helt automatiskt. Som exempel tänds ytterbelysningen samt alla fönstersmygar upp automatiskt då det är mörkt ute. Design var såklart viktigt hela vägen och möjligheten att kunna välja t.ex. vilka strömbrytare man ville använda helt fritt. Valet föll på ursnygga glasknappar från Gira.

COMPARE-IT har i samråd med familjen tagit fram ett antal scenarier som med enkelhet kan uppdateras av familjen själva. Scenario Middagsbjudning ger stämningsbelysning och alla sällskapsytor i hela huset tänds upp till en behaglig och inbjudande ljusnivå. Scenario Städ styrs av en knapp i groventrén. Städbelysning aktiveras enkelt och hela huset tänds upp till maximal ljusnivå. När städpersonalen lämnar huset avaktiverar de städscenariot och husets belysning återgår till det läget det hade innan städarna kom.

Säkerhet

När familjen lämnar huset aktiveras skalskyddet och huset sätts i ett bortaläge där slumpvis utvalda armaturer tänds och släcks med varierande ljusstyrka om det är mörkt ute. All övrig belysning samt alla eluttag stängs av.

När man kommer hem avaktiveras skalskyddet och huset sätts i ”hemma funktion”.
Då upphör slumptändning av belysningen och om det är mörkt ute tänds en liten vägledande belysning upp så att man säkert ska hitta in i huset. Alla eluttag sätts på igen.

Om inbrottslarmet skulle lösas ut tänds all belysning inomhus till full ljusstyrka samt ytterbelysningen blinkar S.O.S. Skulle brandlarm lösa ut tänds all belysning upp till full ljusstyrka samt belysning vid utgångar blinkar med två sekunders intervall, så att alla kan hitta ut så snabbt som möjligt även om det är mörkt ute och huset är rökfyllt.

Familjen är mycket nöjd med sitt vackra och smarta hem och lyfter speciellt fram flexibiliteten och möjligheten att enkelt komplettera eller byta ut delar av systemet.

Teknik och kostnad

Villa Wahlberg är ett stort hus med mycket funktionalitet och kategoriseras som en COMPARE-IT XL-installation.

Systemet är fördelat på tre elcentraler, där de två på nedanvåningen hanterar belysningen i alla rum och sällskapsytor. Elcentralen på ovanvåningen styr belysningen i master bedroom, samt fyra sovrum med tillhörande toaletter och duschar samt klädkammare och ett TV-rum. Totalt sett styrs ca 60 belysningsgrupper.

Installationen utfördes av Elservice AB i Trelleborg. Projektansvarig Hans Magnusson är mycket nöjd med installationen och hur enkelt det var att både installera och driftsätta systemet. Elservice har därefter använt COMPARE-ITs system i ett antal andra projekt.

Totalt kostade familjens smarta hem lösning ca 90 000 kr inklusive installation, programmering och driftsättning.